
Originariamente Scritto da
alcide
se tu volessi ne sarei felice!
Ci credo che ne conosci tanti, si vede! Comunque è vero che tra i nutrizionisti non c'è grande simpatia per le diete vegetariane. Io credo che la spiegazione più semplice sia che il veg*ano è il peggior cliente possibile per un nutrizionista.
Lo obbliga a sparigliare tutti gli schemi, a doversi ingegnare a trovare soluzioni alternative (che ci sono e sono semplici ma l'abitudine è una brutta bestia).
Perchè fare tanta fatica quando c'è la carne li', bella e pronta? Credo sia questo il motivo per cui tanti nutrizionisti (più gli anzian dei giovani) sono tendenzialmente avversi.
A livello mondiale le diete Veg*, se ben bilanciate (come anche una dieta a base di carne) sono considerate appropriate e valide per una nutrizione salutare come dice anche la posizione ufficiale in materia dell'American Dietetic Association
J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.
Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.
Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association.
Andrews University, Berrien Springs, MI, USA.
It is the position of the American Dietetic Association that appropriately
planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are
healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the
prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are
appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including
pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. A
vegetarian diet is defined as one that does not include meat (including fowl) or
seafood, or products containing those foods. This article reviews the current
data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids,
iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet
current recommendations for all of these nutrients. In some cases, supplements or
fortified foods can provide useful amounts of important nutrients. An evidence-
based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in
pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results
of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a
lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have
lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower
rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore,
vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates.
Features of a vegetarian diet that may reduce risk of chronic disease include
lower intakes of saturated fat and cholesterol and higher intakes of fruits,
vegetables, whole grains, nuts, soy products, fiber, and phytochemicals. The
variability of dietary practices among vegetarians makes individual assessment of
dietary adequacy essential. In addition to assessing dietary adequacy, food and
nutrition professionals can also play key roles in educating vegetarians about
sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and dietary
modifications to meet their needs.
perchè no?
Non mi è chiaro come il non mangiare carne possa mancare di rispetto a chi mi sta di fronte.
io sono stato in un macello. Non sono mai stato in un allevamento. Ho letto i resoconti, ho visto i filmati (centinaia di filmati).
Siccome non ci sono stato non esistono????
Sai mi hanno detto che dall'altra parte del globo c'è una città chiamata TOKYO. Non ci sono mai stato ma ho visto foto, filmati (migliaia di filmati) e ho letto di gente che c'è stata....faccio male a fidarmi? NON ESISTE???
alcide